Σε «αναμονή» το Ισραήλ σχετικά με το ενδεχόμενο της κατασκευής πυρηνικής βόμβας από το ΙράνΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020, 09:20

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί αν το Ιράν οδεύει προς την κατασκευή πυρηνικού όπλου, αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε» επεσήμανε ο Γιουβάλ Στάινιτς μιλώντας στο Radio Israel, όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν οδεύει προς την κατασκευή ατομικής βόμβας. «Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε» πρόσθεσε.

Την Κυριακή, δύο ημέρες μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικό πλήγμα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύεται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα και πως θα ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο χωρίς περιορισμούς.

Παράλληλα όμως η Τεχεράνη πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και πως θα υπαναχωρήσει εφόσον αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Στάινιτς, μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ωστόσο, την ίδια ώρα φάνηκε να προσπαθεί να διατηρήσει το Ισραήλ μακριά από την τρέχουσα οξυμμένη κατάσταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, αν και ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται από την Παρασκευή σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

«Είμαστε στο περιθώριο, παρακολουθούμε τα γεγονότα» υπογράμμισε ο Στάινιτς.

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020, 09:29Source link

Leave a Reply